Menneskevenn

Olympiaden: 5500 frivillige mot stoff

5500 frivillige delte ut 1 million Sannheten om stoff-hefter under sommer-OL i Rio de Janeiro, 2016.
Gir det videre 5500 frivillige delte ut 1 million Sannheten om stoff-hefter under sommer-OL i Rio de Janeiro, 2016.

For de millioner av brasilianere og internasjonale turister som kom til sommer-OL i Rio de Janeiro, 2016, er det sannsynlig at så mange som 1 ut av 5 støtte på en frivillig i blågrønn T-skjorte og caps, påskrevet «Sannheten om stoff». Før og under idrettsbegivenhetene delte mer enn 5500 frivillige ut 1 million informasjonsbrosjyrer og viste informasjonsannonser om farene ved stoffmisbruk til olympiske tilskuere.

Sannheten om stoff-kampanjen (produsert av Stiftelsen for en stoffri verden, som sponses av Scientology Kirken) leverte gullprestasjoner ved å formidle hva ulovlige stoffs faktiske onder er til folket i en nasjon som inntar 18 prosent av verdens kokain. Marihuana og syntetiske stoff blir også misbrukt i stort omfang. Faktisk er stoffproblemet i Brasil så alvorlig at landets innbyggere har bestilt mer Sannheten om stoff-materialer i de siste tre årene enn noe annet land i verden, bortsett fra USA.

En bevilgning fra den Internasjonale assosiasjonen av scientologer finansierte heftene, så vel som polotrøyer, hatter, vesker og bannere, og det hele reklamerer for et stoffritt liv. Bevilgningen finansierte også 500 forpliktelsestavler, som ble utstilt rundt om i Rio og underskrevet av tusenvis som avla løfter om ikke å misbruke stoff.

Forebyggende aktiviteter mot stoff under Olympiaden
’Heftene gikk raskt’ Anti-stoff-aktivister var overalt under De olympiske lekene – fra idrettsanlegg til strender til nabolag.

For å hjelpe med å få budskapet ut etablerte Stoffri verden et partnerskap med Pure Performance Athletes. Tjuefire idrettsutøvere, heriblant fem tidligere olympiske medaljevinnere, produserte sine egne informasjonsannonser, hjalp frivillige med å dele ut hefter og signerte eksemplarer for ungdom ved to olympiske arenaer.

Utdeling av forebyggende hefter i Rio de Janeiro

Momentet økte «da flere kirker i Rio og São Paulo gav et rungende ’ja’ til alle anmodninger om å støtte teamet vårt,» sa Mario Chirinos, ansvarlig leder for Stiftelse for en stoffri verden for Venezuela. «Kirkene foreslo ruter og logistikk for hvor deres frivillige kunne dele ut heftene på hvert sted med store konsentrasjoner av besøkende og hvor brasilianske turister hadde samlet seg i store folkemasser.»

Ambra Calzolari, ansvarlig leder for Stiftelsen for en Stoffri verden internasjonalt, sa at teamet fant ut at det verste stedet for stoff i Rio er Copacabana, så de delte ut heftene til hundrevis av butikker langs hele den overfylte stranden. «Heftene gikk raskt,» sa hun. «Mødre kom også tilbake for å få flere hefter for barnas venner.»

Prester og ledere for offentlige etater hjalp med å mobilisere styrkene, og fikk over 5500 frivillige til å hjelpe. Sluttresultatet, sa Chirinos, var «utdeling av en million hefter til turister, besøkende, kirker, idrettsfolk, politi, brannmenn, frivillige, lærere, barn og unge.»

Hefteutdeling i Rio
Hefteutdeling i Rio
Hefteutdeling i Rio

Calzolari delte sine observasjoner om at brasilianere er veldig «positive, mottakelige, villige til å hjelpe og nysgjerrige på nye ting,» sa hun. «De fleste vet at stoff ødelegger liv, og mange leter etter en løsning. Når de fant Sannheten om stoff, ville de ha det til familiene, vennene og kirkene sine.»

I alt ble det til tusenvis av enkeltpersoner fra 55 land som skrev under på løftet, inkludert 45 olympiere. Radio- og TV-sendinger om Sannheten om stoff, sammen med heftene, hadde en positiv virkning på livene til anslagsvis 6,3 millioner mennesker. Chirinos sa: «Vi redder liv og vet at millioner av mennesker nå leser Sannheten om stoff.»