Ekspansjon

Sydney

4. september 2016

Scientologys nye hovedsete for Australia, Asia og Stillehavsområdet er kirkens største åndelige senter utenfor USA.

Varde for åndelig frihet
Ledestjerne Den nye 12 450 kvadratmeter store kirken, som grenser til Lane Cove nasjonalpark, står som en ledestjerne for åndelig frihet.

Sydney – Innvielsen av den massive nye Avanserte Scientology organisasjonen her i begynnelsen av september ble lansert med overveldende støtte fra ledere i lokalsamfunnet og fremstående offentlige tjenestemenn, idet den åpnet dørene for avanserte nivåer av åndelig veiledning og læring.

Med innvielsen kom også åpningen av det nye Kontinentale forbindelseskontoret, der det ble opprettet et nytt senter for humanitære programmer og aktiviteter gjennom hele Australasia og Stillehavsregionen.

Utover det har det betydd noe nytt og viktig i kirkens utvikling, en aksept som gjenspeiles i talerne som kom for å på en veldig offentlig måte ønske det nye senteret velkommen til Sydney. De inkluderte en av Australias mest kjente menneskerettighetsaktivister, dr. Gracelyn Smallwood og den tidligere riksadvokaten for Australia, dr. David Bennett – som representerte kirken i en skjellsettende og banebrytende sak om religiøs identitet, avgjort i 1983. Saken omskrev australsk lov om hva som utgjør en religion og satte presedens rundt om i verden angående emnet. Sammen med dem, for bemerkninger foran en forsamling av rundt 3000 gjester, var det andre fremtredende personligheter. Blant dem var Keith Thompson, assosiert dekan ved Notre Dame juridiske fakultet i Sydney, som har blitt en leder i tverreligiøst samarbeid og arbeid for menneskerettigheter i Australia og den omliggende regionen, og dr. Amin Hady, tidligere rådgiver for religiøse anliggender til Australias statsminister.

Alle hadde kommet for å si noen ord; ikke bare om åpningen, men om kirkens arbeid og hvilken betydning religionsfrihet har fått for frihet i seg selv i dette landet «down under».

Åpningen markerte så vel sirkelen i kirkens reise i Australia. Den begynte for flere tiår siden, i en kamp mot religiøs intoleranse som testet kirkens overlevelse opp imot fordommer og motstand fra en liten, men mektig klikk av antireligiøse krefter – krefter som arbeidet for å forby religionen innenfor landets grenser. Men de kunne ikke utrydde den. Kirkens endelige seier i Australias høyeste domstol, som etablerte en definisjon av religion som er blitt respektert av mange land rundt omkring i verden, ble fundamentet for denne nye strukturen som nå har blitt et monument til vunnen frihet.

Hubbard veiledningssenter
PÅ VEI Scientologer går fremover på sin åndelige vei i Hubbard veiledningssenteret (ovenfor), og på vei til å studere (nedenfor til høyre).
Scientologer på vei til å studere

Som avansert åndelig og ledende senter for religionen i denne regionen, har det stått frem som et perfekt supplement til andre nye Scientology Kirker åpnet i Australia og Øst-Asia i de senere årene – fra Sydney og Melbourne, til Tokyo i Japan og Kaohsiung på Taiwan. De har hver enkelt blitt et vitnesbyrd om Scientology religionens raske vekst i noen av de mest folkerike områdene på jorden.

Det nye senteret, som ble ombygd fra det som engang var et laboratorium for myndighetenes lydforskning, ligger ved Lane Cove nasjonalpark, hvor kompliserte mønstre av lys og bevegelse er vevd inn i dette urgamle scenebildet – et sted hvor lyden av sikader stiger og faller i symfonier av aftensang blant golden wattle-, eukalyptus- og banksiatrærne som danner bakteppet her.

Inne i denne skogkledde rammen tilbyr denne nye Avanserte organisasjonen, i sin regionale fokus, lokaler hvor scientologer kan studere og delta i kirkens programmer og sosiale forbedringsaktiviteter. Bygningen inkluderer auditorier til bruk av medlemmer og lokale grupper som er involvert i slikt humanitært arbeid.

Rett utenfor balkongen i den nye Lane Cove Café, på den andre siden av glassveggene i denne flunkende nye bygningen, flokker kookaburraene seg langs bekken Blue Gum Creek og tilføyer sine skøyeraktige, latterlignende toner til dyreverdenens atmosfære som trives i denne naturparken på 3600 mål, ikke langt fra Sydneys sentrum.

Kapell
Høytidelige omgivelser Auditoriet i den nye australske kirken tilbyr både kirke- og samfunnsaktiviteter.

Den 4. september, idet Scientology religionens kirkelige leder, David Miscavige, klipte det symbolske båndet og gullfarget og grønn konfetti regnet ned på feirende deltagere, overhørte de tilstedeværende løfter fra kirkens venner om å støtte dens vekst – en bekreftelse på hva det krevde med hensyn til tro på, besluttsomhet om og engasjement for frihet opp gjennom årene, og mot alle odds, for å gjøre denne kirkens nye hjem til virkelighet.

«Med det kommer vi til denne dagens uendelige utsiktspunkt,» sa David Miscavige. «Det er det som følger ut fra en visjon av menneskeheten idet den graviterer mot våre dører, til en verden av åndelig frihet.»

Korridor

Scientologers besluttsomhet om å beskytte og bevare sine religiøse overbevisninger og finne sine åndelige uttrykk i kirkens menneskerettigheter og humanitære oppdrag, var en del av hva som førte menneskerettighetsaktivisten Gracelyn Smallwood til å akseptere en invitasjon til å tale ved innvielsen.

Om morgenen før hun talte, snakket den internasjonalt kjente aktivisten for de aboriginske australierne på det landsdekkende radionettverket ABC. Hun nevnte pågående raseuroligheter i landet, og viste til paralleller mellom de holdningene av toleranse og frihet som kirken ansporer til, og røstene i landet som formante til å få slutt på rasemessige uroligheter.

«Jeg skal faktisk, om et par timers tid, i dag tale foran 3000 mennesker her i Sydney, ved innvielsen av en Scientology bygning,» sa hun til radionettverkets lytterskare på omkring 18 millioner. «Jeg er ikke scientolog, men hvis scientologer gir sorte australske aktivister [en mulighet til å tale] om sannheten i dette landet … så, ja, uansett på hvilken måte som er nødvendig,» sa hun, og hun var glad for å kunne støtte kirken.

I et tidligere intervju sa professor Smallwood at hun følte at hennes virkelige rolle som en av landets aboriginske australiere, var å ønske den nye kirken og det kontinentale hovedkvarteret velkommen til Australia. Hun sa at fra hennes år i tjeneste i akademiske og medisinske samfunn i Australia og den omliggende regionen, var hun fullt klar over betydningen av det humanitære og rettighetsfremmende arbeidet kirken har gjort, selv midt i dens kamp for anerkjennelse, og hun lovpriste den ekspanderende oppsøkende virksomheten for dens humanitære mål.

Da hun inntok scenen ved innvielsen, snakket hun markant og demonstrativt angående det perspektivet.

«De tradisjonelle vokterne av dette området har en dyp tradisjon for respekt og åndelighet,» sa hun. «Jeg har lært hvordan dere ærer vår tradisjon med målene deres om en verden uten sinnssykdom, uten kriminelle og uten krig, hvor den dyktige kan ha fremgang og ærlige vesener kan ha rettigheter. Her i dag ønsker vi dere og deres egne tradisjoner for respekt og forståelse av mennesket som et åndelig vesen velkommen. Og vi ønsker dere velkommen fra mange land, fra hele det enorme Stillehavet og vårt eget Australia.» ■

Sydney-kirkens landskap
Sydney-kirkens landskap
Sydney-kirkens landskap
Skjønnhet Den nye kirken (øverst til høyre) faller perfekt inn i det frodige australske landskapet.