28. OKTOBER 2017 / AMSTERDAM, NEDERLAND

Kulturelt ikon

Innvielsen av den nye Scientology Kirken i Amsterdam langs den historiske byens «Kunnskaps-aveny» avspeiler karakteren til et samfunn av scientologer som feiret åpningen av det nye senteret og fornyet sitt engasjement for det allerede suksessfulle arbeidet med anti-stoff- og humanitære initiativer.

Treffer hver eneste tone Innvielsen av Scientology Kirken i Amsterdam, underholdning
TREFFER HVER ENESTE TONE Festivitetene dekket byens kulturelle spektrum, fra den klassiske rytmen til «En ode til Amsterdams kanaler» til Surinam-trommer.

Midt i Amsterdams gamle verdens følelse av kanaler, broer og hundre år gammel arkitektur, finnes det også en atmosfære som stammer fra dens tradisjon med å ønske andre velkommen; en sans for toleranse og mangfold som gjennomsyrer dens kosmopolitiske atmosfære, hvor folk av 187 nasjonaliteter deler denne historiske byen. Det hele viste seg tydelig sent i oktober da bortimot 1300 medlemmer og gjester samlet seg under en himmel med skiftende skydekke for å innvie den nye Scientology Kirken i Amsterdam og for å vie seg på nytt til kirkens humanitære oppgaver der.

Scientology religionen har en lang historie med byen, og etablerte den første Scientology Kirken i Amsterdam for mer enn 40 år siden. Den nye kirken, med sin moderne arkitektur langs det som er lokalt kjent som «Kunnskaps-avenyen», markerer et fornyet engasjement for langvarig arbeid av lokale scientologer på sosiale og humanitære kampanjer med og blant mennesker i Nederland.

Mr. David Miscavige Et milepælsøyeblikk
ET MILEPÆLSØYEBLIKK Mr. David Miscavige, den kirkelige lederen av Scientology religionen, ledet den jublende feiringen av Amsterdams nye Scientology Kirke på byens Kunnskaps-aveny.

Mr. David Miscavige snakket om forholdene scientologer har delt med byen. «Før det båndet daler», sa han, «la oss ta et øyeblikk til å beskue deres plass i nederlandsk historie – for ikke å nevne mytologi. For dere seiler ikke lenger mot havet og mot vinden, og dere seiler ikke lenger rundt nes og odder på tur hjemover. Tvert imot, dere er på vei utover på en kurs mot evigheten selv.»

Denne reisen har brakt med seg engasjement, bemerket gjestetalerne, et godhjertet forhold mellom kirkens menighet og samfunnet i sin helhet.

Maarten Lubbers, formannen i Together One Amsterdam, snakket om kirken som en ny partner for å styrke undervisningsinstitusjoner, firmaer og organisasjoner på den «smarteste gaten» i Nederland.

«Alle trenger et tilfluktssted som tilbyr tilbaketrukkenhet og avklarethet, med deg selv og med dine venner og familie», observerte han. «I livet opplever folk tap, har tragedier og ønsker og trenger å reflektere. Og deres nye hjem er som en forlengelse av gaten, dørene er åpne, og folk er velkomne. Og jeg tror at her vil alle bli møtt med medfølelse og bli hilst velkommen med åpne armer – fordi dette er et senter som er oppriktig viet til å inspirere og oppløfte vårt nederlandske samfunn.»

Det som kanskje gir det beste bildet av nederlandske scientologers kampanjer for sosiale forbedringer er arbeidet til den lokale avdelingen av Citizens Commission on Human Rights (CCHR), som har vært en avgjørende styrke for å beskytte rettighetene til nederlandske barn. Deres presentasjon til FNs komité for barns rettigheter vedrørende overmedisinering av landets barn resulterte i en nasjonal ordre om å undersøke rotårsakene til symptomene på ADHD.

Scientology Kirken i Amsterdam Nytt hjem
NYTT HJEM Etter at innvielsesbåndet falt strømmet tusenvis av mennesker inn i Scientology Kirken i Amsterdam for å se fasilitetene hvor de vil gå gjennom sine Scientology servicer.

Scientologer i Amsterdam har også kjempet mot stoffmisbruk i byen og delt ut over 25 000 Sannheten om stoff-hefter. L. Ron Hubbard universelle moralske forskrifter i Veien til lykke har nådd 150 000. Som en aktiv stemme i tverreligiøse aktiviteter har kirken også fremmet dialog blant trosbaserte grupper for å bygge broer over forskjeller og styrke samhandling i samfunnet.

Den slående nye 7300 kvadratmeter store fasiliteten utvider kirkens avtrykk i Amsterdam og gir et nytt lanseringspunkt for mer omfattende humanitært arbeid. Den femetasjes høye bygningen, bare noen minutter fra byens sentrum står frem som et blendende nytt landemerke for håp og samarbeid, som mer enn 70 000 pendlere reiser forbi daglig.

Andre talere nevnte også spesielt kirkens sosiale forbedringsprogrammer og snakket om hva de Scientology støttede kampanjene for bevissthet om menneskerettigheter og sosial rettferdighet har betydd for lokalsamfunnet.

Michael van Gils, en medisinsk ekspert og forhenværende regional politioverbetjent, har vært aktiv med å avsløre overgrep innen psykisk helse, noe som førte til nye lover og offentlig bevissthet.

«For ofte», sa han til tilhørerne, «mener skoler at barn er ’for ivrige’ eller ’lett distrahert’ og sender dem til familielegen som sender dem til psykiateren ... for å neddope barna deres. Sammen er vi nødt til å ta standpunkt, og midt i denne krisen er vår guide CCHR.»

Sheela Vyas, leder for Kvinners råd i Amsterdam, som hjalp som pioner for kvinners rettigheter og har vært et talerør mot vold i hjemmet og barnemishandling, sa at hun først møtte frivillige gjennom en tverreligiøs kvinnegruppe.

«Det er gjennom dem at jeg oppdaget Veien til lykke», sa hun. «Denne lille boken er et veldig nyttig verktøy til å hjelpe folk med å ta ansvar for sine egne liv og livene til andre omkring dem. Den inspirerer dem til å bli ansvarlige og kjærlige borgere. Og slik danner den en stein til å bygge anstendige samfunn på.»

Ari van Buuren, formannen United Religions Initiative, Nederland, talte om byens mangfold og den sosiale berikelsen som kirken har vært engasjert i. Den har blomstret gjennom deltagelsen i byens United Religions Initiative, sa han.

«Vi kan oppnå en bedre verden uten frykt, uten urettferdighet og uten intoleranse. La oss ... utfylle hverandre. Det koker i virkeligheten ned til å ønske hverandre velkommen og feire velsignelsene sammen. La oss fortsette å gjøre det i Amsterdams ånd.»

Scientology Kirken i Amsterdam Det nye og det gamle
DET NYE OG DET GAMLE Ifølge tradisjonen til nederlandske mestere i det 17. århundret og deres berømte beherskelse av lys, er vår glitrende nye kirke en varde for samfunnsengasjement i Amsterdam.
Scientology Kirken i Amsterdam Omvisningen
OMVISNINGEN Besøkende får sine første glimt av den nye kirken og den spektakulære takterrassen.

FRA HJERTET

Lokale dignitarer deler deres støtte og lover å fortsette å arbeide sammen for det gode for Amsterdam og verden generelt.

Maarten Lubbers

Inspirerer og oppløfter det nederlandske samfunnet

«Alle trenger et tilfluktssted som tilbyr tilbaketrukkenhet og avklarethet, med deg selv og med dine venner og familie. I livet opplever folk tap, har tragedier og ønsker og trenger å reflektere. Og deres nye hjem er som en forlengelse av gaten, dørene er åpne, og folk er velkomne. Og jeg tror at her vil alle bli møtt med medfølelse og bli hilst velkommen med åpne armer – fordi dette er et senter som er oppriktig viet til å inspirere og oppløfte vårt nederlandske samfunn.»

Michael van Gils

Et korstog for å beskytte barn

«Med CCHR, fant jeg meg selv som del av en kampanje med millioner. Her var en partner som ikke bare ville si noe, men de ville ta affære. Og det gjorde dere, på vegne av oss alle. Dere gikk til det nasjonale parlamentet for å fortelle dem: ’Våre barn fortjener bedre.’ Dere nådde over 2000 leger, lærere og politiske ledere med deres budskap og fakta … takket være CCHR var barneleger nødt til å advare mot misbruk av reseptpliktig ADHD-medisin – og det er en permanent forandring.»

Sheela Vyas

Gir et moralsk kompass

«Denne lille boken [Veien til lykke] er et veldig nyttig verktøy til å hjelpe folk til å ta ansvar for sine egne liv og livene til andre omkring dem. Den inspirerer dem til å bli ansvarlige og kjærlige borgere. Og slik danner den en stein til å bygge anstendige samfunn på. I denne tiden når moralske standarder er på nedtur i Nederland og andre steder, trenger folk effektive verktøy for å opplyse seg selv ... Fordi, virkelig utdannelse er ikke å oppnå sertifikater, men også å ha et moralsk kompass man kan styrke seg selv med.»

«I den vestlige kulturen har rasjonell tenkning og åndelighet blitt atskilt – og Scientology forbinder dem igjen.»
Ari van Buuren

Gir åndelig frihet

«Det finnes et gammelt nederlandsk ordtak som lyder: ’forbedre verden, og begynn med deg selv.’ ... Vi trenger en åndelig mot-bevegelse, ut av ensomhet og isolasjon. Og deres forvandling og pedagogisk trening er et dyptgående bidrag. Det dreier seg om kunnskap om seg selv og åndelig bevissthet. Og dere tilbyr et viktig bidrag til åndelig bevissthet og frihet. I den vestlige kulturen har rasjonell tenkning og åndelighet blitt atskilt – og Scientology forbinder dem igjen.»