19. MARS 2017 / SAN FERNANDO VALLEY, CALIFORNIA

Drømmenes dal

Ny Scientology Kirke i Valley bygger på visjoner om å transformere Amerikas karakteristiske forstad til et åndelig midtpunkt og senter for kirke-støttede humanitære og sosiale programmer.

«V» står for Valley og victory (seier)
«V» STÅR FOR VALLEY OG VICTORY (SEIER) Sammen med scientologene som ledet tiltaket for å virkeliggjøre denne nye Valley-kirken innviet mr. David Miscavige offisielt denne regionens spektakulære Scientology Kirke.

Da omtrent 5000 scientologer, venner og gjester samlet seg i mars for innvielsen av Scientology Kirken i Valley – et vidstrakt nytt hjem i North Hollywood for Scientologys medlemmer og lokalsamfunnet – var det et øyeblikk for refleksjon om hva som hadde brakt denne hærskaren av scientologer sammen.

«I dag innvier vi en Scientology Kirke for denne drømmenes dal», sa mr. David Miscavige, Scientology religionens kirkelige leder. «På samme måte som San Fernando Valley er mangfoldig, er også vår hjelp mangfoldig. Derfor ønsker vi alle velkommen fra dens utallige kulturer, etnisiteter og grupper av alle samfunnslag. Hva det angår gjenspeiler denne kirken Scientologys trosbekjennelse på en perfekt måte, nemlig ’At alle mennesker ble skapt med de samme rettigheter, uansett rase, hudfarge eller tro’, og ’At menneskers sjel har menneskers rettigheter’.»

Et sted for alle
ET STED FOR ALLE Tusenvis av mennesker går rundt i den nylig innviede kirken, og får et første glimt av fasilitetene for scientologer, familier og samfunnet i sin helhet.

San Fernando Valley han snakket om er et flatt bekken som strekker seg 32 kilometer i lengde og omtrent 19 kilometer i bredde og stort nok til å inneholde byene San Francisco, Washington og Boston tilsammen. «The Valley» (Dalen), som området er populært kjent som, er også en typisk amerikansk forstad, en vidstrakt solbrent masse av asfalt og modernistisk arkitektur – med nok grøntområder til å holde hjorter, rødgauper og prærieulver i live – og et sted som 1,8 millioner demografisk ulike folk gjør til sitt hjem. Den nye Scientology Kirken i Valley tjener alle hjørnene av det bekkenet, over alle dens 44 byer og lokalsamfunn, fra Burbank og Glendale til Hidden Hills, Calabasas, San Fernando og Universal City.

Valleys mangfold i seg selv har gjort denne nye kirken til et ideelt utstrømningspunkt for dens sekulære programmer for sosial bedring og dens grasrotkampanjer for stoffopplysning, menneskerettigheter og moral.

Førstegangsbesøkende til Valley har sjelden vanskeligheter med å gjenkjenne dette unike stykket Americana, delvis fordi det både er et sted og en sinnstilstand. Den er oppkalt etter en misjon som ble grunnlagt i 1797 av fransiskaner-munker, men i de siste 100 årene har den tjent som kulisse for tusenvis av Hollywood-filmer og i det siste halve århundret i utallige tv-episoder, som gjør det i det minste underbevisst fortrolig for millioner av amerikanere.

For venner og støttespillere av kirken representerer den noe mer, en kollektiv drøm, drevet av de humanitære oppdragene samt oppdrag for sosial rettferdighet som er kjennemerket til religionen. Det er det nye innbegrepet av en kirke som begynte å tjene Valley for 45 år siden, og ble den 57. nye Ideelle Scientology Kirken i tjeneste på internasjonalt plan, og den 19. i det vestlige USA.

Innvielsesdagen i Scientology Kirken i Valley
INNVIELSESDAGEN Scientologer deltar i de første kursene som tilbys i deres nye kirke.

Kirken består av to sammenkoblede sand-fargede bygninger som strekker seg over 8800 kvadratmeter, den største Scientology Kirken i USA og den nest største i verden. Åpenhjertetheten i kirkens organisasjon er en gjenspeiling ikke bare av Valley som en oase av gjestfrihet og sivilisasjon, men av kirkens grunnleggende oppgave i verden, et sted til å arbeide med programmer for sosial bedring og kampanjer for menneskerettigheter, og et møtested for andre allmennyttige og trosbaserte grupper til å lede aktiviteter i lokalsamfunnet.

Samarbeid i lokalsamfunnet
SAMARBEID I LOKALSAMFUNNET På Verdens humanitære dag, i Valleys Ideelle org, ble uselviske menneskevenner hedret av hundrevis av frivillige prester, Los Angeles’ politi og brannmenn, Frelsesarmeen og andre allmennyttige organisasjoner.

Det hadde seg slik at Scientologys grunnlegger L. Ron Hubbard, bodde i nærheten i North Hollywood i 1940-årene hvor han fulgte sin forfatterkarriere og brukte prinsippene i Dianetics til å hjelpe folk – deriblant mange skuespillere fra Hollywood. Hans opplevelser i Valley tjente som materiale til hans senere arbeider og sammenfalt med hans tjeneste som spesialbetjent i Los Angeles-politiet, en oppgave som brakte ham til noen av de tøffeste gatene i LA sentrum. «Det var der», sa han i et foredrag i 1952, «jeg lærte at man kan finne en løsning på den kriminelle.»

Kirkens tallrike partnerskap med viktige lokalsamfunn og deres ledere ble presentert ved innvielsesfeiringen. Blant gjestetalerne var Robert Green, visepolitimesteren i LA-politiets Valley-avdeling, som spesielt bemerket verdien av felles sosiale inngrep som er merket med «kommunikasjon, respekt og samarbeidsprogram utført mellom politiet og kommunale organisasjoner». Green, som har arbeidet sammen med kirkens medlemmer i nesten 10 år, sa at slike prosedyrer hjelper med å holde unge ute av det strafferettslige systemet. «Da jeg begynte med forebyggingsarbeid fant jeg meg selv side om side med Scientology Kirken! Jeg har vært imponert over deres konstante engasjement og innsats for å skape et bedre samfunn.»

Han var så imponert over kirkens Sannheten om stoff-seminarer at LAPD utvidet programmet lokalt til en serie som inkluderer Sannheten om gjenger og Sannheten om vold i hjemmet. Han kalte resultatene dramatiske: «Vi har forandret kursen til over 25 000 liv i Valley!»

Han roste også kirkens interreligiøse forhold.

«Dere har vært avgjørende i å forene den trosbaserte bevegelsen som tilbyr alternative løsninger. Dere skaper ikke bare innbyrdes tillit i samfunnet, men dere beskytter også vår fremtid.» Det er det jeg kaller: ’Å leve troen.’»

ex17-valley-of-dreams-img-expansive-alt
OMFATTENDE TILSTEDEVÆRELSE Valley-kirken, på 8800 kvadratmeter på en 24 måls eiendom, er et omfattende tillegg til Scientologys univers av nye Ideelle kirker.

Valley-språk

Partnere roser Scientology Kirken for å forene en bevegelse for å skape et trygt og sikkert San Fernando Valley.

Robert Green

Hjelper med å beskytte vår fremtid

«Jeg har arbeidet med medlemmer av deres kirke i nesten 10 år. Og helt fra starten var jeg imponert over deres konstante engasjement og innsats for å skape et bedre samfunn. Jeg så dere holde Sannheten om stoff-seminarer på politistasjonene i Mission og Foothill, så vel som i organisasjoner i San Fernando Valley. La oss se det i øynene, enten du er jødisk, katolsk, protestant eller scientolog, er vi alle her for å skape et bedre samfunn og forbedre hverandres liv. Men faktum er at Scientology Kirken har tatt på seg en lederrolle blant våre kirker. Dere har vært avgjørende i arbeidet med å forene den trosbaserte bevegelsen som tilbyr og støtter alternative løsninger. Og dere har gjort det i samarbeid med hver politistasjon i Valley. Så ja, dere skaper ikke bare innbyrdes tillit i samfunnet, men dere beskytter også vår fremtid. Det er det jeg kaller: ’Å leve troen.’»

Nellie Barrientos

Vet hvem man oppsøker

«Jeg glemmer aldri ett år da jeg ikke visste mitt arme råd. Jeg måtte arrangere et juleselskap for barna jeg underviser, Så jeg ringte Scientology Kirken. Bare én samtale, det var alt som trengtes, og dere inviterte oss og ordnet et helt spesielt juleselskap. Jeg husker fortsatt en ung jente. Faren hennes var arbeidsledig. Jeg spurte henne hva hun ønsket seg til jul, og hun sa: ’Alt jeg ønsker meg i år er bønner og tortillaer.’ Hun visste at foreldrene hennes ikke hadde penger til noe som helst annet. Og da jenta så hennes gaver fra deres kirke, lyste hun opp rommet. Nå har deres årlige selskap blitt berømte.»

Trevor Richmond

Alltid klare til å hjelpe

«Mitt første møte med frivillige prester var under Northridge-jordskjelvet. De frivillige prestene var der og hjalp ofrene og organiserte forsyningslinjer. Og man kunne få øye på en frivillig prest hvor som helst. Fordi der var dere i de gule t-skjortene som lyste opp blant ruinene og brakte livsviktige ressurser, inklusive over 40 lastebillass med mat og 10 tonn med forsyninger. Og dag etter dag, uke etter uke, gjennom mer enn 10 000 frivillige timer, viet dere dere selv til byen og til vårt folk. Og for det bringer Los Angeles sin takk til Scientology Kirken.»

«Da jeg for første gang leste de 21 forskriftene i Veien til lykke, gikk det et lys opp for meg. Jeg så at det var parallelt med Guds ord.»
Biskop Franklin Harris

Skaper en vei til et bedre liv

«Da jeg for første gang leste de 21 forskriftene i Veien til lykke, gikk det et lys opp for meg. Jeg så at det var parallelt med Guds ord. Den er vår vei til bedre liv! Jeg tok Veien til lykke til min kirke. Jeg leste det fra prekestolen og sa til menigheten min: ’Ta én forskrift. Bare les én hver dag. Og når du kommer til nr. 21, vil du se en stor forandring i livet ditt.’ Verden i dag trenger en alvorlig gjenoppliving. Og med dette for øye gjør scientologer en innsats i stor skala. Dere har bestemt dere for at: ’Vi skal gjøre dette inntil helvete fryser til is, og selv da skal vi gjøre det på isen.’»